top of page

Granskuddsirup

  • Maggy Elva Solberg
  • 5. juni
  • 1 min lesing

I år husket jeg endelig å plukke granskudd fra hagen på hytta, og lage sirup! Dette var mitt livs 2. forsøk, og heldigvis mye mer vellykket enn sist. Resultatet ble en søt deilig sirup, som smaker kjempegodt både på pannekaker og iskrem. Den kan også brukes i te, sauser m.m.


Hvis du vil lage din egen sirup må du plukke granskuddene på våren mens de forstatt er lysegrønne og myke. Månedsskiftet mai/juni er ofte bra tidspunkt. Bare husk at granskudd ikke er omfattet av allemannsretten - så plukk fra egne trær, eller be grunneier om lov først.

flaske med granbarsirup på en tretallerken

Ingredienser:

  • Granskudd

  • Sukker

  • Vann


Hvordan lage granskuddsirup:

På tur:

  1. Plukk granskudd et egnet sted.

Hjemme:

  1. Skyll de i kaldt vann i et dørslag og sett oppi en kjele. Fyll på med ca. like stor del friskt kaldt vann og kok opp.

  2. La koke i ca. 30 minutter uten lokk. Skuddene vil bli blassere i fargen og falle litt sammen.

  3. Sil av granskuddene - men behold vesken. Bruk finmasket sil for å få bort alle rester.

  4. Mål opp veskemengden og tilsett 2/3 deler sukker. Jeg hadde 9 dl veske, og tilsatte derfor 6 dl sukker.

  5. La koke uten lokk i 60-90 minutter, og fjern skummet med en skje underveis. Du vil etter hvert se at fargen blir rødlig og mørkner som den koker inn.

  6. Hell over på rengjorte flasker og la de kjøle seg ned på kjøkkenbenken før du oppbevarer de i kjøleskapet.

plastpose med granskudd

granskuddsirup i flaske



Friluftsmat logo sort på transparent u undertekst.png

© 2025 Friluftsmat

  • Instagram
bottom of page