Tacogryte - tørket turmat
- Maggy Elva Solberg
- for 3 døgn siden
- 2 min lesing
Denne tacogryten laget jeg før sommerens telttur på Hardangervidda. Her testet jeg for første gang å rehydrere maten ved å koke den i en kjele, tidligere har jeg bare prøvd å helle over kokende vann og vente.
Jeg brukte en Excalibur dehydrator til å tørke gryten samlet, noe som er enklere enn å tørket hver ingrediens for seg. Og resultatet ble en digg middag i teltet! Hjemmelaget dehydrert turmat passer spesielt godt om du vil bære lett, og er mye billigere enn kjøpevarianten.
Siden jeg var på tur alene denne gangen, så spiste jeg like godt rett fra kjelen - sparte meg for litt oppvask og bæring av mer utstyr.

Ingredienser - 4 porsjoner:
800 gram karbonadedeig 5% fett
1 pakke grønne linser 380 gram brutto, 230 gram netto
1 pakke tacokrydder
Dæsj hvitløkspulver
2 grønnsaksbuljong
2 pakker hakkede tomater
3 spiseskjeer tomatpurè
2 stk rød spisspaprika
1 rødløk
4 gulrøtter (350 gram)
2 dl vann
1 teskje olivenolje
Per porsjon
120 gram tørket tacogryte
35 gram tortillachips
20 gram revet ost


Hvordan lage tørket / dehydrert tacogryte:
Tacogryten:
Stek karbonadedeigen i 2-3 omganger til den er gjennomstekt. Ha oppi et dørslag og hell over kokende vann for å fjerne mest mulig av fettet.
Skjær grønnsakene i små biter. Varm opp olivenoljen og stek grønnsakene til løken er myk. Ha oppi tomatpureen siste minuttet. Tilsett vann, tomater, buljong og krydder, og kok opp.
Tilsett kjøttdeigen og la koke i ca. 1 time - for å fordampe mest mulig veske. Tilsett avrente kokte linser, smak til og tilsett evt. mer krydder.
Dehydrering / tørking:
Spre gryten utover brettene på din tørkemaskin / dehydrator. Bruk enten silikonark eller bakepapir.
Tørk på ca. 70 grader til alt er knusktørt. Tørketiden avhenger av mange faktorer (lufttemperatur, luftfuktighet etc.), så her må du følge med og se det an. Hos meg tok det ca. 10 timer.
Vei opp den tørre tacogryten og sett i fryseren (min gryte veide 2.050 gram etter koking, 475 gram etter tørking, dvs. ca. 120 gram per porsjon tørket).
Når du skal ut på tur, vei opp ønsket mengde i en ny pose. Pakk med tortillachips og revet ost.
Rehydrering på tur:
Kok opp ca. 2 dl vann i en kjele. Hell oppi tacogryten, rør rundt, og la småkoke i ca. 7-10 minutter - eller til den har den konsistensen du liker. Tilsett mer vann underveis hvis du ønsker det.
Tilsett revet ost og tortillachips, og nyt!
Tips:
Del opp noe av gryten med en stavmikser. Jeg liker at inntil halvparten av gryten litt most før den tørker. Dette gjør det enklere å rehydrere den på tur.
Skriv med tusj på fryseposen; hva den inneholder, når du laget den, hvor mange porsjoner og hvor mye 1 porsjon veier. Ellers går det lett i glemmeboken ;)