Hjemmelagde bagels - god nistemat
- Maggy Elva Solberg
- 13. mai
- 2 min lesing
Jeg har testet å bake mine egne bagels - og det gikk så bra! Veldig gode ble de :) Supert å ha i fryseren til neste utflukt.
De kan fylles med blant annet eggerøre og røkelaks.

Ingredienser 10-12 hjemmelagde bagels:
Bageldeig:
20 g gjær
600 g hvetemel
0,5 ts salt
1 ss honning
ca. 4 dl vann
25 g smør (kan sløyfes)
ca. 12 ss chia- og sesamfrø
Til koking:
1,5 l vann
2 ss sukker
0,5 ts natron (kan sløyfes)
Slik gjør du
Ha hvetemel og tørrgjær salt, honning og vann i en bakebolle, men hold tilbake litt vann (ca. 1/2 dl).
Elt deigen i kjøkkenmaskin i 10-15 minutter, til den er smidig og fin. Spe eventuelt med resten av vannet ved behov.
Ha i smør og elt i 5 minutter til, eller til smøret er godt blandet i deigen. Dekk til deigen og la den heve til dobbel størrelse, 45-60 minutter.
Del deigen i 10-12 emner. Bruk gjerne en vekt for å få lik størrelse på alle. Jeg delte deigen i 10, ca. 102 gram hver.
Trill emnene til runde boller, og la dem hvile i 5 minutter.
Trykk et hull på ihvertfall 5 cm i midten av bollene, bruk tommelfingeren. Lag hullet stor nok, det vil gå noe tilbake når deigen etterhever. Dekk til og etterhev i ca. 30 minutter.
Kok opp en vid kjele med vann, sukker og natron. Legg i 2-3 bagels og la dem trekke i ca. 2 minutter på hver side.
Løft forsiktig bagelsen over i en skål med frø, og legg dem deretter på et bakepapirkledd stekebrett. Du kan alternativt steke bagelsen «naturell», eller pensle dem med egg og drysse på frø.
Sett stekebrettet midt i ovn på 200 °C og stek i 15-20 minutter. Avkjøl på rist
Oppskrift fra Matprat.no
Tips:
Frys de som ikke spises samme dag. Jeg anbefaler at du da deler de i to før du fryser dem, så er de klare til å smøres rett fra fryseren før din neste utflukt. I sommerhalvåret vil de tine og være spiseklare lenge før neste pause ;)