top of page

Hjemmelagde bagels - god nistemat

  • Maggy Elva Solberg
  • 13. mai
  • 2 min lesing

Jeg har testet å bake mine egne bagels - og det gikk så bra! Veldig gode ble de :) Supert å ha i fryseren til neste utflukt.


De kan fylles med blant annet eggerøre og røkelaks.

hjemmelagde bagels med og uten frø
Hjemmelagde bagels - plain, med sesamfør og med chiafrø

Ingredienser 10-12 hjemmelagde bagels:


Bageldeig:

  • 20 g gjær

  • 600 g hvetemel

  • 0,5 ts salt

  • 1 ss honning

  • ca. 4 dl vann

  • 25 g smør (kan sløyfes)

  • ca. 12 ss chia- og sesamfrø


Til koking:

  • 1,5 l vann

  • 2 ss sukker

  • 0,5 ts natron (kan sløyfes)


Slik gjør du

  1. Ha hvetemel og tørrgjær salt, honning og vann i en bakebolle, men hold tilbake litt vann (ca. 1/2 dl).

  2. Elt deigen i kjøkkenmaskin i 10-15 minutter, til den er smidig og fin. Spe eventuelt med resten av vannet ved behov.

  3. Ha i smør og elt i 5 minutter til, eller til smøret er godt blandet i deigen. Dekk til deigen og la den heve til dobbel størrelse, 45-60 minutter.

  4. Del deigen i 10-12 emner. Bruk gjerne en vekt for å få lik størrelse på alle. Jeg delte deigen i 10, ca. 102 gram hver.

  5. Trill emnene til runde boller, og la dem hvile i 5 minutter.

  6. Trykk et hull på ihvertfall 5 cm i midten av bollene, bruk tommelfingeren. Lag hullet stor nok, det vil gå noe tilbake når deigen etterhever. Dekk til og etterhev i ca. 30 minutter.

  7. Kok opp en vid kjele med vann, sukker og natron. Legg i 2-3 bagels og la dem trekke i ca. 2 minutter på hver side.

  8. Løft forsiktig bagelsen over i en skål med frø, og legg dem deretter på et bakepapirkledd stekebrett. Du kan alternativt steke bagelsen «naturell», eller pensle dem med egg og drysse på frø.

  9. Sett stekebrettet midt i ovn på 200 °C og stek i 15-20 minutter. Avkjøl på rist


Oppskrift fra Matprat.no


Tips:

  • Frys de som ikke spises samme dag. Jeg anbefaler at du da deler de i to før du fryser dem, så er de klare til å smøres rett fra fryseren før din neste utflukt. I sommerhalvåret vil de tine og være spiseklare lenge før neste pause ;)

Friluftsmat logo sort på transparent u undertekst.png

© 2025 Friluftsmat

  • Instagram
bottom of page